Welk incassobureau kiezen en waarop letten?

Terug
Jürgen Vogels 21 Feb, 2018

Op goed geluk of een doordachte beslissing?

De grootste, de goedkoopste, de incassofirma die het snelst en sympathiekst reageert? Hoe bepaalt u welk incassobureau u het vertrouwen gaat schenken? Met meer dan 370 federaal erkende incassobureaus in België is er keuze zat, maar welk incassobureau is goed, beter of best?

De juiste incassopartner kiezen is ontzettend belangrijk, want dat incassokantoor gaat binnenkort een rechtstreekse communicatie met uw klanten voeren. Toch maar even nagaan dus of de aanpak en de toon van de aanmaningsbrieven en telefoontjes wel bij uw bedrijfsimago past.

Welk incassobureau u best selecteert, is vooral een persoonlijke keuze, maar er zijn wel enkele aandachtspunten waar u beter rekening mee houdt.

Hoe bepalen welk incassobureau in aanmerking komt?

Wie in België minnelijke schuldinvordering ten aanzien van consumenten wil aanbieden, moet zich officieel registreren bij de F.O.D. Economie en verschillende kwaliteitscriteria kunnen voorleggen. Een bewijs van goed gedrag en zeden, een officiële derdenrekening en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn daar enkele voorbeelden van. Zo wil de overheid consumenten beschermen tegen onethische en verboden incassopraktijken, maar ook u doet er goed aan om enkel erkende schuldinvorderaars te weerhouden.

Met niet-erkende incassobedrijven riskeert u niet alleen dat uw klanten onbehoorlijk bejegend worden en uw bedrijfsimago schade oploopt, maar ook dat uw schuldvordering vervalt. De sancties van het overtreden van de wet op de consumentenbescherming en de incassowet van 20.12.2012 omvatten zware boetes voor de schuldinvorderaar en de verplichting om de geïnde sommen terug te storten, maar dat is niet alles. Ook de schuldeiser die de opdracht aan de schuldinvorderaar gaf, u dus, deelt in de klappen. De consument hoeft de vordering in kwestie namelijk helemaal niet meer te betalen!

Klinkt aanlokkelijk hé, gewoon online wat veldjes invullen en het hele incassoproces wordt automatisch door slimme computers opgevolgd. Alleen komt dat bij de debiteuren zeker even onpersoonlijk en vaak zelfs ongeloofwaardig over. En zo is de potentiële impact meteen verdwenen.  Weet u trouwens wel zeker met wie u zaken aan het doen bent en wat er met al die gevoelige data gebeurt? En in welke taal kan u met uw incassopartner communiceren als het fout loopt?

Dan is dat het meestal ook zo! Gratis incasso waarbij u in geen enkele situatie kosten moet betalen, is ronduit verdacht. Gratis incasso via No Cure, No Pay incasso is echter wél ok. Slaagt het incassokantoor er niet in om de betaling te innen, dan betaalt u geen incassokosten. Bij volledige van de hoofdsom en bijkomende nalatigheidskosten, zal u doorgaans ook geen kosten moeten betalen waardoor u wél uw geld krijgt en geen incasso fee verschuldigd bent. Gratis dus. Alleen is er ook bij deze incassovorm een scenario waarbij er wel een zekere kost voor de incassodienst van toepassing. Indien de debiteur alleen de hoofdsom (of een deel daarvan) en geen extra interesten betaalt, zal er namelijk toch een minieme commissie aangerekend worden.

De ultieme gouden tip

Wederzijds vertrouwen is essentieel. Luister dus zeker ook naar uw buikgevoel. Bij welk incassobureau voelt u zich echt begrepen en gerust?

Uw buikgevoel ook eens testen bij Trivion?

Uw klant vraagt uitstel van betaling. Kan en moet u dat toestaan?

21 Feb, 2018

Uw klant vraagt uitstel van betaling. Kan en moet u dat toestaan?

Natuurlijk verwacht u een stipte betaling van uw klanten. Maar het kan altijd voorvallen: u stuurt uw factuur naar een uiterst tevreden klant en die vraagt meteen uitstel van betaling. Wat nu?

Incasso of factoring en waar zitten de verschillen juist?

21 Feb, 2018

Incasso of factoring en waar zitten de verschillen juist?

U wilt uw klanten sneller doen betalen zodat u over voldoende werkingskapitaal blijft beschikken? Bij Trivion kan dat op verschillende manieren. Kiest u best voor incasso of factoring?

Zo kan u uw klanten sneller doen betalen.

12 Jun, 2019

Zo kan u uw klanten sneller doen betalen.

Hoopt u of wéét u dat uw klanten op tijd gaan betalen? Met een proactieve aanpak kan u klanten sneller doen betalen, nog voor de afgesproken betaaltermijn verstrijkt.

Hoeveel professionele incasso bij Trivion kost én oplevert?